Jaskynný dom v Španielsku

Počas úsvitu ľudstva, ľudia bývali v jaskyniach. Neskôr sa postupne sťahovali do murovaných domov. Ale v poslednej dobe, sa ľudia  snažia vracať späť k svojím koreňom. Musíme povedať, že keby všetcia ľudia mohli žiť v domoch, ako sú tieto, tak by sme sa vrátili k bytiu ako jaskynní ľudia bez váhania.

Cuevas del Pino postavený podľa Ummo Estudio sedí zasadený na svahoch Sierra Morena. Oblasť je známa skalou kalkarenit, usporiadanou do vrstiev, ktoré tvoria geologické útvary. Po stáročia boli tieto útvary využívané miestnymi pastiermi. Dnes je jedna z týchto formácií pohodlným šik jaskynným domom.


Tradične jaskyne Sierra Morena boli využívané pracovníkmi v poľnohospodárstve ako úkryt pred živlami. Ale majetok Cuevo del Pino bol nedávno vyvinutý pre nové účely. A to ako vidiecky hotel, ktorý bol modernizovaný a premenený na krásny domov.

cave-house-exterior-natural-surroundings
Architekti si dávali pozor, aby rešpektovali predchádzajúce prvky, tvarovali ich dizajn okolo prírodných prvkov jaskyne. Konečným výsledkom je jin-jang zmes organickej a modernej architektúry.

Príroda bola zachovaná jednoduchá a prirodzená. Väčšina z pôvodnej krajiny bola udržaná tak, ako to vždy bolo. Pestovaný trávnik, kríky v záhrade a štrkový chodník sú jediné ľudské príspevky. Vrstvy horniny neboli odstránené, skôr tráva bola vysadená na ich vrchole a to otáčaním do prírodnej záhradnej funkcie.


Biele steny namiesto viac neutrálnej farby sú čisté plátno, ktoré zvýrazní krásu okolitej krajiny. Konštruktéri vedeli lepšie, než sa snažili a zhodnotili nestarnúcu krásu krajiny.


Mramorový a cementový štýl mozaiky podláh je moderným aspektom, ktorý vyrovná nerovnosti skalnatých podláh pre ľudské nohy. Odkrytého okná a presklené dvere sú všetky orientované na juh pre konkrétny účel, vstup prirodzeného svetla.


Tu dostávame možnosť nahliadnuť do interiéru domu. Steny sú udržiavané prírodné a to bol hlavný dizajnérsky koncept. Steny sú výrazné samy o sebe, takže nábytok je väčšinou doplnkom skvostnej surovej povahy jaskyne.


Ručne vyrobený drevený nábytok zásobuje celý dom s teplom. Tkané koberce oživujú priestor, bez toho, aby to bolo nepríjemné. Jaskyňa môže byť staroveká, ale nábytok je špičkový a pohodlný. Len preto, že dom je v jaskyni neznamená, že budete musieť žiť ako barbar, pretože moderné vymoženosti sú kľúčovým aspektom priestoru.

Hlavnou myšlienkou bolo, aby sa získal široký priezračný priestor so súčasným vybavením. S rešpektovaním existujúcich kriviek jaskyne, návrhári napasovali nábytok do súčasných oblúkov na stenách. Steny boli mierne narovnané, ale väčšinou zostali v pôvodnom stave pre zachovanie skutočnej drsnosti jaskyne.

Hoci nehnuteľnosť sa zameriava na prírodné krásy domu, niektoré dekorácie boli pridané, aby sa zabránilo tomu, že sa priestor bude až príliš spoliehať na samotnú jaskyňu. Jemný stredobod, táto estetická ozdoba zabraňuje tomu, aby bol daný stôl prázdny a nudný.


Kuchyňa je srdcom každého domu, a tiež miesto, kde väčšina z činnosti domácnosti prebieha. Tak to dáva zmysel, umiestniť kuchyňu na miesto, kde je najviac svetla.

 Aj keď sa zdá, že ide o samostatný priestor, tak v kuchyni stále cítiť časť jaskyne, ale nie je obmedzený v žiadnom prípade. Jaskynná stena tu nebola zmenená, skrinka bola postavená do steny tak, aby nedošlo k odstráneniu jedinečného dizajnového prvku.


Široké okno zabudované do steny jaskyne je odkryté a tak spálňa dostane dostatočné množstvo prirodzeného svetla. Vzorovaný záves na posteli s nebesami a vlnený koberec na podlahe utvárajú malý útulný kútik pre majiteľa domu, aby si mal kde užiť koniec dňa.


Minimálne množstvo nábytku bolo pridané tak, aby sa zaplnil priestor. V tejto časti domu vidíme, že dizajnársky koncept bol dosiahnutý. Mramorová podlaha a biele steny sú prvkom, ktoré miestnosť robia väčšou a svetlejšou. Pôvodná strecha ostala nedotknutá, zároveň odstránila potrebu inej neprirodzenej dekorácie. Zatiaľ čo nábytok zjemňuje celý priestor.

Príslovečná kombinácia starého a nového, skalný strop zmäkčuje bielu stenu, zatiaľ čo biela stena prináša svetlo na miesto, ktoré nikdy predtým nevidelo slnko.


Kúpeľňa bola postavená do skaly. Spojenie prirodzenosti domu a luxusu na jednom mieste. Navyše podlaha bola konštruovaná protišmykovo.


Pôdorys zobrazuje, ako jaskyňa bola bezpečne a prakticky renovovaná, aby splnila potreby moderného a trendového vlastníka.

zdroj: http://www.home-designing.com

Napíšte komentár